Zastita indetiteta,zdravlja i privatnosti na internetu

                              Zastita indetiteta,zdravlja

                               i privatnosti na internetu

Cao svima,danas pricamo o zastiti na internetu nadam seda ce vam se svideti.

Zaštita identiteta na Internetu dobija na važnosti povećanjem obima digitalne komunikacije i primene Interneta u modernom dobu, sve većom cenzurom koju (zadržavanjem podataka) sprovode ISP, operateri mobilne telefonije, kompanije (radi „industrijske špijunaže“ ili u marketinške svrhe - radi određivanja ciljnog tržišta; analize online ponašanja pojedinca), organizacije i pojedinci, motivisani različitim interesima. Izloženost pojedinca na Internetu bez odgovarajuće zaštite identiteta, u trajanju od jednog minuta ili od jednog dana, nosi isti rizik.
Internet je najveće javno dobro koje je osmislio čovek krajem dvadesetog veka. Paradoks je da na Internetu danas niko nije potpuno bezbedan, ni države, ni kompanije, ni pojedinci.
U radu se analizira zaštita identiteta na Internetu korišćenjem anonimnih mreža. Pod anonimnim mrežama podrazumevaju se pristupi globalnoj mreži korišćenjem Web proxy servera, kao i korišćenjem softverski definisanih anonimnih mreža. Fokus analize je na topografiji i sigurnosti u zaštititi identiteta koju pruža Tor anonimna mreža. 
  Onog momenta kada je internet postao široko dostupan svi smo dobili beskonačne mogućnosti za komunikaciju, informisanje, učenje, zabavu... U poslednje vreme za sve više stvari se oslanjamo na internet. Plaćamo račune, kupujemo, planiramo, ostvarujemo poslovne i privatne kontakte sa ljudima na drugom kraju sveta. Imati pristup internetu znači imati pristup svetu. Sedeći za svojim stolom možete posmatrati egzotične lepote skoro svih krajeva sveta, možete obići piramide, Ajfelov toranj i to sve za nekoliko minuta. Iako je to teško zamisliti dok sedimo za radnim stolom, „lutanje" internetom je poput lutanja ulicama nepoznatog mesta, gde se nikada ne zna šta vam se sve može dogoditi, podjednako i dobro, ali i loše. U tom smislu, biti odgovoran korisnik Interneta znači sprečiti niz negatiznih situacija u kojima se možemo naći.

Zastita

Jako je važno da naučite po nešto o osnovama rada na internetu, saznajte koje su to akcije koje mogu da vas dovedu u neželjenu situaciju, a koje su bezbedne. Jednostavno morate znati koje su potencijalne posledice vaših akcija. Zaštitite se. Svaki računar koji koristite za surfovanje i slične aktivnosti mora da poseduje program za prepoznavanje i uništavanje virusa koji bi mogli biti destruktivni za vaš računar i podatke koje na njemu čuvate. Sada postoje razni programi koji vam to omogućavaju i koji su veoma pristupačni (veliki broj je i besplatan).
  • Tipovi programa koji mogu da zaštite vaš kompjuter od „upada" drugih računara su „firewall-ovi" i oni će sprečiti da neko drugi (sa svog računara) pristupi vašem računaru i potencijalno napravi neku štetu.
  • Antivirus programi će zaštititi vaš računar od opasnih (zaraženih virusom) programa koji mogu da budu na vašem računaru. Pri izboru antivirus programa, treba biti pažljiv. Postoje paketi antivirus programa koji se mogu kupiti (Nod32, Kaspersky) i onih koje možete besplatno da skinete sa interneta (AVG, avast), pri čemu treba biti pažljiv jer nije sve antivirus pa čak iako se tako zove. Trebalo bi prvo da istražite kredibilitet tog programa, da vidite koliko je pouzdan i bezbedan i tek tada da ga skinete.
  • Strategija istraživanja potreba korisnika interneta se u nekim slučajevima radi preko „Spyware-a", programa za praćenje načina na koji koristite vaš kompjuter kako bi ti podaci mogli biti iskorišteni u komercijalne svrhe. Ovi programi ne usporavaju rad na računaru, ne brišu ili menjaju podatke koje posedujete ali vas špijuniraju, što u svakom slučaju nije poželjno. Antivirus obično ne može da posluži za eliminisanje „spyware-a" (već virusa), za tu svrhu se koriste antispyware programi kao što su adaware, Spybot Search & Destroy.
Birajte mesta na Internetu na koje ćete odlaziti. Postoje sadržaji i sajtovi koji su u startu opasniji i gde možete lakše da zarazite kompjuter nekim virusom ali i vi da naletite na neke neprijatne situacije. To su uglavnom porno sajtovi i sajtovi koji su koncipirani oko ilegalnih tema, kao što su hakerski sajtovi, piraterija i slično.
Kontrolišite elektronsku poštu. Putem mejla mogu da vam stignu razni virusi i sadržaji koji mogu da naštete vašem kompjuteru. Ukoliko ne znate od koga je mejl ili nije jasno naglašeno koja je tema ili vam deluje kao spam (neželjena reklama), nemojte ga otvarati jer možda sadrži u sebi virus koji bi mogao da zarazi vaš računar. Isto važi i za mejlove koji sadrže neki dodatak (attachment), ukoliko ne znate šta je u njemu i/ili ne znate od koga je, najbolje bi bilo da taj mail obrišete. Jedina akcija koja može da spreči neželjene posledice je momentalno brisanje takvih mejlova. Bilo koji način odgovaranja na takav mejl će samo pogoršati situaciju.

Dosli ste do kraja ovog bloga.Do sledecg posta caoo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Fizicki uticaj digitalne tehnologije na zdravlje